Новини корпорації

Інтерв'ю з директором Липецької фабрики Олегом Казаковим

30 березня 2017

Першого квітня Липецька фабрика ROSHEN має припинити виробництво солодощів. Як це буде відбуватися, і які втрати понесе із закриттям російського активу найбільша кондитерська корпорація України, розповів LIGA.net директор Липецької кондитерської фабрики Олег Казаков.

ЯК І КОЛИ ЗАКРИЮТЬ ФАБРИКУ

- Чим ви зараз займаєтеся в Києві?

- Приїхав у відрядження.

- Через закриття фабрики?

- Звичайно. А які ж у нас зараз ще можуть бути питання?

- Все йде за планом, і 1 квітня вона повністю припиняє виробництво?

- Так. До 1 квітня ми повністю закінчимо виробничу діяльність. Ми вже почали консервувати лінії, промивати трубо- і газопроводи, продуктопроводи. Це насправді процес непростий і нешвидкий. В кінці квітня відбудеться масове звільнення співробітників.

- Виходить, трудовий колектив буде працювати на фабриці ще місяць? Скільки зараз людей в штаті?

- Ми оголосили про закриття фабрики в кінці січня, за законодавством масове скорочення має пройти через 3 місяці - якраз в кінці квітня. Це буде близько 500 співробітників.

- Вихідну допомогу виплачуєте?

- Звичайно.

- А що буде з вами? Вас теж звільнять, або переведуть на іншу посаду?

- Поки з фабрикою не будуть закінчені всі процеси, я залишуся її директором. До кінця квітня всі технологічні лінії будуть законсервовані. Залишаться системи холодо- і теплопостачання - їх законсервуємо в травні. Після цього частина технічного персоналу залишиться і завершить інші процеси.

- Про які процеси йдеться?

- Необхідно ретельно злити всі системи, продути їх, щоб ніде не залишилося води. Там, де це неможливо, труби будуть просто вирізані. Останній етап запланований на червень. Це консервація блоку очисних споруд, котелень і водозаборів. Ми замовили проект консервації небезпечних об'єктів - просто так, своїми силами, ми цього зробити не можемо.

Після завершення всіх технологічних процесів на фабриці залишається контрольно-пропускна служба в скороченому варіанті, охорона, один електрик і один сантехнік, які будуть здійснювати обходи і при необхідності щось ремонтувати. Крім технологічних процесів, пов'язаних з фабрикою, необхідно також довести до логічного завершення всі судові процеси, в яких ми оскаржуємо необгрунтовані податкові претензії. Я поки сам не знаю, на скільки це може затягнутися.

СПРАВА ПРИНЦИПУ

- Вам це цікаво як менеджеру?

- Справа вся в чому... Йдеться про досить пристойні гроші, які фабрика планує відсудити у податківців.

- А яка в цьому ваша вигода?

- Ніякої, це вже справа принципу, справа честі. Ми чесно вели нашу діяльність, а нас звинуватили незрозуміло в чому.

- Ви маєте на увазі 180 млн рублів відшкодованого ПДВ від будівництва фабрики, який, на думку податківців, відшкодовано незаконно?

- Так там не про 180 млн рублів йдеться, а про набагато більшу суму. Сто вісімдесят - це тільки те, що було безпосередньо відшкодовано з бюджету на розрахунковий рахунок. А весь обсяг необґрунтованих податкових претензій - близько 600 млн рублів, моя мета - виграти ці суди.

Коли в 2001 році Рошен купував підприємство, В'ячеслав Москалевський, президент корпорації, з'ясував, що я перебуваю в Липецьку, і запросив на роботу. Ми з ним закінчили один університет, я теж за освітою інженер

- Поділіться своєю історією, як ви потрапили на фабрику Roshen. Адже ви там досить давно?

- Коли в 2001 році Roshen купував підприємство, В'ячеслав Москалевський, президент корпорації, з'ясував, що я перебуваю в Липецьку, і запросив на роботу. Ми з ним закінчили один університет, я теж за освітою інженер. До 2015 року я працював на посаді першого заступника генерального директора, а в 2015 році очолив підприємство.

- А хто займав посаду гендиректора до 2015 року і чому відбулася зміна?

- До 2015-го підприємством керувала Вороніна Таїсія Кирилівна, яка очолювала підприємство ще до покупки фабрики корпорацією. Вона пішла з посади, оскільки була вже в похилому віці, а всі ці кримінальні спрааи, маски-шоу - дуже великі нерви, кому це сподобається? Першого квітня 2015 року, наприклад, був обшук в моїй квартирі. Я думаю, якби не все це, вона ще кілька років успішно пропрацювала б на посаді гендиректора.

- В якому стані в 2001 році була куплена фабрика і які зміни з нею сталися за 16 років?

- Спочатку це був маленький майданчик на вулиці Доватора в Липецьку. Контрольний пакет акцій належав московській компанії, для якої фабрика була непрофільним активом. Там працювало кілька сотень людей, підприємство перебувало в дуже складному економічному становищі, по 2-3 місяці затримували зарплату. Вироблялися на ній помадні, желейні цукерки, печиво... Зайшовши на фабрику, Roshen зайнявся реконструкцією виробництва, оновленням асортименту, налагодженням системи дистрибуції. У 2002 році через єдину систему збуту поїхала в Росію вже українська продукція. Ми орендували складські потужності, і продукція Липецької кондитерської фабрики влилася в загальний збут Roshen.

- Скільки коштів за весь період роботи фабрики корпорація влила в неї?

- Мільярди рублів. Спочатку реконструювали старий майданчик на Доватора, частково змінили обладнання, досягли максимальної продуктивності ліній. Іншими словами, сформували майданчик в Липецьку таким, яким хотіли його бачити. І коли зайшла розмова про нове виробництво, був знайдений об'єкт в селі Сєнцово під Липецьком, близько 30 000 кв м, який, по-моєму, в 2003 році Roshen і придбав. Спочатку це був склад запчастин для сільгосптехніки, на цій базі були підведені всі комунікації, водозабір, котельня. У 2004 році або на початку 2005-го там уже запрацювала перша карамельна лінія. Останню лінію там поставили році, напевно, в 2010-му. У 2011-2013 роках майданчик на Доватора ще раз булв реконструйований, після чого там оновили обладнання.

- Там же є ще один об'єкт - незавершений. Фабрика в селі Косирівка під Липецьком.

- Так. Під Липецьком ми встигли побудувати логістичний центр, а саму другу виробничу площадку побудувати не встигли. У ці об'єкти було вкладено понад 3 млрд рублів, з яких 2 млрд пішли на логістичний центр і об'єкти інфраструктури, а близько 1 млрд - в другу виробничу площадку.

- Уже більше року в російській пресі ходять чутки, що ви будуєте фабрику в Калузі або Челябінську. Як ви можете це прокоментувати?

- Це просто смішно. Ніяких фабрик на території РФ ми не будуємо. З нашого боку це було б просто нелогічно.

ЗЛЕТИ І ПАДІННЯ

- Якщо порівнювати обсяги виробництва в 2001 році з обсягами 2013 року, у скільки разів Липецькій фабриці під крилом Roshen вдалося наростити їх?

- Майже в 30 разів.

- У 2014-2016 роках виробництво, за вашими ж оцінками, скоротилося в три рази.

- Так, це так.

- За підсумками останніх років роботи, як розповідав Москалевський, Липецьку фабрику не включали в загальний результат роботи корпорації. Чи можете ви озвучити фінансові результати за 2016 рік?

- Можу лише сказати, що в цілому бізнес в Росії залишався прибутковим.

- Яка частка фабрики на російському ринку?

- Весь ринок - це приблизно 2-2,5 млн т. У нас за підсумками 2016- го було 40 000 т. Трохи. А в 2013 році частка Рошен з урахуванням українського імпорту становила близько 10% російського ринку.

- А російські цукерки в Україну до війни поставлялися?

- Всього експорт з Липецька становив 15%. З них - 5% в Україну, а 10% - в Білорусь і Казахстан.

- На фабриці, наскільки я розумію, залишається дороге обладнання, виробничі лінії. Щось перевезете в Україну?

- Сенсу немає. Справа в тому, що практично все обладнання в Липецьку, за винятком однієї лінії, дублює виробничі потужності на українських фабриках Roshen.

- А якої лінії у нас немає?

- Це фруктові тоффі, але вони виявилися не особливо популярними серед споживачів. Так що зв'язуватися з перевезенням цієї лінії сенсу точно немає.

СУДОВІ ТЯЖБИ

- Можливо, справа в арешті активів?

- У нас заарештовано не обладнання, а об'єкти нерухомості, інженерні мережі та земельні ділянки.

- Земельні масиви великі?

- Там десятки гектарів, багато землі викуповували, наприклад, під лінії електропередач або під поля фільтрації.

- Арешт накладено через податкові претензії?

- Сенс приблизно в наступному: податкова звинуватила нас в тому, що ми незаконно відшкодували ПДВ з будівництва другої виробничої площадки під Липецьком. Причому, як я сказав раніше, частину грошей від ПДВ відшкодовано безпосередньо на наш розрахунковий рахунок самою ж державою. Арешт пов'язаний саме з цим. Щоб зняти цей арешт, ми повернули гроші, які, на думку податківців, необгрунтовано були нам відшкодовані. Але арешт не зняли, що показово.

Податкова звинуватила нас в тому, що ми незаконно відшкодували ПДВ з будівництва другого виробничого майданчика під Липецьком

Чим такі дії пояснює Слідком?

- Нічим.

- На даний момент на фабриці є якісь кредити?

- Ні, зовнішніх позик немає, з банками ми ніяк не пов'язані.

- Суди з конкурентами по товарних знаках завершилися?

- Так, ми заплатили їм гроші. У нас цукерки називалися Ласточка-Певунья, а у Об'єднаних кондитерів є два окремих найменування - Ласточка і Певунья. Нас оштрафували і за перше, і за друге: 212 млн рублів ми виплатили по одному, і більше 70 млн рублів по другому найменуванню. До речі, щодо товарних знаків  була перша кримінальна справа. Її закрили в кінці 2014 року через відсутність складу злочину.

ТРІЙКА ПРЕТЕНДЕНТІВ

- В минулому році з липецьких активів виведено $72 млн дивідендів. Чому цей крок зробили тільки зараз і чи всі законодавчі формальності дотримані при виведенні цієї суми?

- Спочатку, до всіх подій, ці гроші були підготовлені якраз для завершення будівництва і покупки перших технологічних ліній для другої виробничої площадки під Липецьком. Але ці кошти заарештували, поки йшов розгляд у кримінальній справі з товарними знаками, і як тільки був знятий арешт, їх вивели у вигляді дивідендів, тому що стало зрозуміло, що вкладати їх в розвиток сенсу немає.

- Тобто ви були готові до того, що фабрику закриють, ще два роки тому?

- Було незрозуміло, що буде далі.

- Хто приймав рішення про закриття фабрики? З вами із цього питання радилися?

- Рішення приймалося менеджментом корпорації. Мені його тільки озвучили.

- Як часто на фабрику приїжджали Петро Порошенко, В'ячеслав Москалевський? Чи відвідували об'єкт представники Ротшильдів або фінансові радники з ICU?

- До 2014 року Москалевський бував в Липецьку регулярно, з 2014-го він не приїжджав. Порошенко був в Липецьку один раз, причому це було без мене, я як раз був в Києві. Ротшильдів і ICU я особисто не бачив, але знаю, що вони займаються питаннями продажу активів. В одному зз інтерв'ю партнер ICU Макар Пасенюк заявляв, що у них мандат на продаж Липецької фабрики.

- Скільки реальних покупців виникало на горизонті і чи були серед них іноземці?

- Принаймні троє об'єкт дивилися точно, це були росіяни.

- Крім Об'єднаних кондитерів хто прицінювався?

- Об'єднані кондитери фабрику не дивилися.

- Російські ЗМІ писали про Слов'янськ. Хто ще?

- Я не можу сказати, це конфіденційна інформація.

- За вашими оцінками, скільки зараз коштує все те, що знаходиться в Липецьку? В'ячеслав Москалевський називав суму в межах $220 млн.

- Я не можу цього сказати, оскільки питання не моє, адже, умовно кажучи, продаю не я, а мене. Наприклад, тільки те, що заарештовано, за балансовою вартістю оцінюється в 1-1,5 млрд. рублів. Сьогодні вся рошенівська структура коштує одних грошей, адже є договори з дистрибуторами, є виробничий персонал, який продукцію виробляє, є команда, яка її продає. Коли всі ці люди будуть звільнені, це все буде коштувати зовсім інших грошей. Сьогодні ми ще можемо говорити про вартість бізнесу, в червні-липні це вже буде розмова про вартість нерухомості, землі та техніки

- Хто володіє Липецькою фабрикою?

- 99, 9319% належить материнській українській структурі, решта - майже 500 міноритарним акціонерам.

- Чи є серед акціонерів Ігор Кононенко та Олег Гладковський?

- Наскільки мені відомо, немає.

- У вас пакет є?

- Фабрики? Ні. Навіщо? У мене є моя голова і руки, і з огляду на те, що діти у мене вже дорослі, себе з дружиною я прогодувати зможу.

- Наскільки я знаю, на російських цукерках немає логотипу Roshen. Чому?

- В якийсь момент в 2015 році ми попросили виробників упаковки прибрати логотип. Ми вирішили, що так буде краще, так як були випадки побиття експедиторів, які привозили ці цукерки в магазини. У Липецьку, наприклад, співробітника нашого дистриб'ютора серйозно побили, коли він привіз в магазин ящики з нашою продукцією.

- Наявність цукерок виробництва Липецької фабрики перманентно фіксують жителі Криму і Донбасу. З Кримом все більш-менш зрозуміло, а ось як цукерки Рошен потрапляють в Донецьку і Луганську області?

- Я однозначно можу сказати, що безпосередньо рошенівські структури в Донбас не продають точно. Це, швидше за все, приватні поставки або, можливо, поставки якихось дистриб'юторів з довколишніх регіонів - Воронежа, Ростова, Краснодарського краю.

- У вас була своя дистрибуційна мережа? Наскільки я знаю, є Торговий дім?

- Ми намагалися її налагодити, було пару дистриб'юторів в Брянській області та в Липецьку. Але, як правило, монобрендові дистриб'ютори на кондитерці не виживають, економіка не складається. Як правило, виживають мультибрендові і ті, які крім кондитерки ще мають іншу товарну групу, наприклад, бакалію. Тому Рошен реалізовував свою продукцію на російському ринку через незалежних дистриб'юторів.

Що стосується Торгового дому, то до нього теж є ряд податкових претензій, йдуть розгляди. Але в міру вирішення судових суперечок ця структура буде ліквідована.

ТУМАННІ ПЕРСПЕКТИВИ

- Як ви розцінюєте ймовірність того, що для фабрики знайдуть нового інвестора, і скільки часу знадобиться, щоб виробництво відновити?

- З приводу інвестора - це була заява губернатора Липецької області, як тільки Roshen оголосив про намір зупинити виробництво. Теоретично саме виробництво можна відновити місяці за три-чотири. Але щоб в цьому був якийсь сенс, потрібно мати вже зареєстровані товарні знаки, під якими будуть випускатися цукерки, і найголовніше - зуміти відновити мережу продажів, тобто укласти договори з дистриб'юторами. Roshen цю мережу вибудовував кілька років.

- Чи допускаєте ви, що в разі приходу нового акціонера ви залишитеся працювати на фабриці?

- Нічого неможливого немає. Якщо це буде чесна покупка, я готовий розглядати всі пропозиції. Якщо це буде віджимання, зрозуміло, ноги моєї там не буде.

- В Україну не хотіли б перебратися?

- (Посміхається.) Поки цей варіант не розглядався. Поживемо побачимо.

- Пару років назад в своєму  інтерв'ю  ви називали Липецьку фабрику Roshen цитаделлю бандерівщини...

- Це, знаєте, це був такий сміх крізь сльози.

- Як співробітники сприймають той факт, що фабрикою володіє українська структура? Кажуть, на виробництві введена заборона на обговорення політичних тем.

- Ніхто нікому нічого не забороняє. Співробітники бачать, як до них добре ставляться. Думаю, це основний критерій, за яким вони складають своє враження про роботу.

Є Конті, і в РФ вони досить непогано себе почувають. Справа в тому, що проти них такої оскаженілої кампанії не велося, ніхто не обмовився про їх коріння і словом

- Якщо говорити про російський кондитерський ринок в цілому, чи може там закріпитися український виробник? Адже Roshen в РФ - не єдина компанія з українським корінням, є ще Конті Бориса Колеснікова.

- Так, є Конті, і там вони досить непогано себе почувають. Справа в тому, що проти них такої оскаженілої кампанії не велося, ніхто не обмовився про їх коріння і словом. В цілому конкуренція на ринку посилюється: всі за останні роки оснастили пристойним обладнанням, почали робити досить пристойну продукцію. Хоча, на мій погляд, смак багатьох цукерок погіршився, тому що продукцію хочуть здешевити.

- Roshen теж здешевлює?

- Ні, ми не змінювали рецептури.

- Чи відчули ви на собі вплив накладених на РФ торгових санкцій з боку ЄС та інших країн?

- Так, але не санкцій, а контрсанкцій у відповідь. Виникли труднощі з поставками певної європейської сировини. Але ми знайшли йому альтернативу в РФ, Білорусі і в інших країнах. Де не змогли - припинили випуск.

- Російська продукція дорожче, ніж українська?

- Так. У РФ дорожче цукор, інші інгредієнти, ціна робочої сили теж вище.

Використання матерiалiв сайту дозволяється за умови посилання на roshen.com
Якщо Ви помітили помилку, повідомте редактора webadmin@roshen.com.ua